Josper Hornos BrasaBeach BBQ: Iedereen die wel eens in San Sebastián is geweest die weet het: deze stad in Spaans Baskenland is dé culinaire hoofdstad van Europa. Als de pinchostentjes opengaan dan staan de barren vol met prachtige hapklare creaties. Ga je voor een restaurant dan is er eigenlijk maar één optie waar het vlees op klaargemaakt wordt; een prachtige houtskoolgrill.

Al decennialang is Josper de toonaangevende producent van deze grill. De productie ervan vindt plaats in Spanje, waarbij de beste kwaliteit staal gebruikt wordt. Door het succes heeft Josper inmiddels ook een aantal eigen restaurants. In Restaurant Pura Brasa staan de beste Josper-chefs te werken om in razend tempo de lekkerste kippetjes, mooiste stukken vlees of vis te grillen. De indoor houtskooloven kan temperaturen bereiken tot 350 graden. Ga je op vakantie naar dit gebied? Neem dan zeker eens een kijkje bij Pura Brasa. Hun slogan is Passion for grilling, en dat merk je zodra je de eerste hap neemt!

In Spanje praat men over een brasa, in Argentinië over een parilla. Er is één belangrijke overeenkomst: grillen doe je op houtskool. Maar de ene houtskool is de andere niet. Om verzekerd te zijn van de beste kwaliteit maken wij gebruik van het officiële Josper houtskool. Dit is gemaakt van mooi dik hout, heeft een langere brandduur en is verantwoordelijk voor een smaaksensatie. Dankzij de bouw van de Josper gebruikt de grill 40 procent minder houtskool, wat het ook nog eens een duurzaam apparaat maakt. Tevens zegt men in Spanje dat een Josper aanschaffen ook een investering is in de volgende generaties; de robuuste bouw zorgt ervoor dat hij jarenlang mee kan.

Als de oven 350 graden wordt, brandt het eten dan niet aan? Zeker niet! Door de bouw van de houtskool-grilloven doven de vlammen en produceren de kolen alleen een gloeiend hete temperatuur. Vlees, vis of bijvoorbeeld kip schroeien razendsnel dicht. De sappen en vocht blijven behouden, de korst wordt krokant. Daarom adviseren we dat ons vlees het beste medium-rare gegeten kan worden. Wij werken uitsluitend met kwaliteitsvlees, vis, kip en groenten. Ook groenten krijgen een geweldige smaak op de grill, behouden hun sappigheid en gezonde eigenschappen.

Niet al onze gerechten komen van de Josper, omdat een product er wel geschikt voor moet zijn. Op de kaart geven wij aan welk gerecht van de houtskoolgrill komt. Ook zullen we diverse specials hebben, waarbij we altijd duidelijk maken of het gerecht in de Josper bereid wordt. Twijfel je of heb je vragen over deze bereidingsmethode? Leg je vraag gerust voor aan de bediening. Zij brengen hun passie en die van de Josper graag aan je over.

Dry Ager
Een goede grill maakt het verhaal nog niet compleet. Doorslaggevend is het ingrediënt wat we erop grillen (en wat we erbij drinken…). Beachclub ’t Gorsje heeft sinds dit jaar ook een eigen Dry-ager. Dit is eigenlijk een rijpingskast voor rundvlees. Hierin kan gemarmerd vlees tussen de 21 en 120 dagen blijven hangen. Door dit proces krijgt het vlees een intensere smaak en verdampt het vocht dat zich in het vlees bevindt. Daardoor zal het vlees een steeds donkerder en hardere korst krijgen; dit is een natuurlijke bescherming tegen bacteriën en uitdroging. Voordat het vlees op de Josper wordt gelegd, wordt deze korst eraf gesneden. Binnenin vind je dan een prachtig stuk rood, botermals vlees. Doordat het vlees aan gewicht verliest (minder vocht) en er een stuk van de buitenkant wordt afgesneden is het vaak wel wat kostbaarder. Wij vinden het meer dan de moeite waard om te proberen. De dry-ager staat vol in het zicht, dus neem gerust een kijkje.